1
ستاد ویژه توسعه فناوری نانو Iran Nanotechnology Innovation Council بستن
  • ستاد ویژه توسعه فناوری نانو

  • بانک اطلاعات شاخص های فناوری نانو

  • سایت جشنواره فناوری نانو

  • سیستم جامع آموزش فناوری نانو

  • شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو

  • موسسه خدمات فناوری تا بازار

  • کمیته استانداردسازی فناوری نانو

  • پایگاه اشتغال فناوری نانو

  • کمیته نانو فناوری وزارت بهداشت

  • جشنواره برترین ها

  • مجمع بین المللی اقتصاد نانو

  • اکو نانو

  • پایگاه اطلاع رسانی محصولات فناوری نانو ایران

  • شبکه ایمنی نانو

  • همایش ایمنی در نانو

  • گالری چند رسانه ای نانو

  • تجهیزات فناوری نانو

  • صنعت و بازار

  • باشگاه نانو

مکمل غذایی اسیدهای چرب امگا 3 بر پایه فناوری لیپوزوم‌ها

کلمات کلیدی: مکمل غذایی، امگا 3، لیپوزوم، لیپید، کپسوله‌سازی.

مکمل‌های غذایی به شکل ترکیبی از مواد غذایی یا فرآورده‌های جانبی آن‌ها هستند که حاوی اجزایی می‌باشند که به فرآیندهای گوارشی یا متابولیکی کمک کرده یا ترکیبی از مواد غذایی و اجزای سازنده فعال را تأمین می‌کنند. امروزه از لیپوزوم‌ها برای بهبود فرآیندهای دارورسانی استفاده می‌شود به این ترتیب که مواد مغذی (اسید چرب امگا 3) در داخل لیپوزوم‌ها قرار گرفته که باعث افـزایش پایـداری اسیدهای چرب می‌شوند. این دسته از محصولات در داخل کشور تولید نشده و عمدتا وارداتی هستند. در طرح حاضر برآنیم تا با تولید مکمل‌های غذایی خوراکی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 (EPA و DHA) کپسوله شده در لیپوزوم‌ها از اکسیداسیون سریع آنها جلوگیری کرده و کیفیت محصول را نسبت به محصولات مشابه بهبود دهیم.

پیش زمینه طرح :

هدف:

تهیه مکمل‌های غذایی اسید چرب امگا3 با استفاده از فناوری نانو به منظور حفظ خواص و کاربرد آنها از طریق جلوگیری از اکسیداسیون در شرایط محیطی به کمک لیپوزوم‌ها

کاربرد محصول:

تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن، کمک به درمان بیماری‌هایی نظیر سرطان، ام‌اس، آرتروز و بیماری‌های قلبی‌عروقی، کاربرد در ورزش‌های حرفه‌ای.

 

مشخصات فنی اجباری محصول نهایی:

1) محلول 15 میلی‌لیتر از EPA حاوی حداقل 1 تا 3 گرم امگا 3.

2) پایداری طولانی (بعنوان مثال 2 سال) در دمای 4 درجه‌سانتی‌گراد.

3) کاهش اکسیداسیون EPA و DHA از طریق کپسوله‌سازی (لیپوزوم‌ها).

4) تهیه محصول با قابلیت مصرف خوراکی (زیست‌سازگاری).

 

مشخصات فنی اختیاری محصول نهایی:

1) کاهش اسید چرب در مقایسه با محصولات مشابه موجود در بازار.

2) تهیه محصول در طعم‌های مختلف.

3) انتخاب سایر اجزای سازنده برحسب شرایط انجام پروژه.

4) باریک بودن محدوده اندازه لیپوزم‌ها.

 

مشخصات جزء نانومتری:

لیپوزم‌های با ابعاد زیر 100 نانومتر حاوی امگا 3

 

چالش‌ها و محدودیت‌ها:

ذرات با اندازه‌های کمتر از 100 نانومتر احتمال سمیت سلولی را افزایش می‏ دهند زیرا این ساختارها احتمال ورود به ‏سلول‏‌های بدن و ایجاد سمیت در آنها را دارند.

 

تجهیزات کلیدی مورد نیاز برای طرح:

1) دستگاه Rotary evaporator

2) دستگاه‌های مشخصه‌یابی مانند SEM، TEM، DLS و ...

 

نکات مهمی که لازم است طی انجام طرح در نظر گرفته شود:

1) لازم است که در انتهای طرح روشی ارائه گردید که توانایی تولید مکمل‌های با خواص مشخص را به صورت تکرارپذیر داشته باشد.

2) لازم است تا نتایج بدست آمده با یک نمونه مرجع باکیفیت خارجی موجود در بازار مقایسه شوند.

برنامه زمانبندی :

اعتبار تا پایان سال 1398

کد RFP :

C10-04-97