مقدمه

ستاد ویژه توسعه فناوری‌نانو به منظور حمایت از اساتیدی که فعالیت ایشان کاربردی، مسئله‌محور و در حوزه‌های اولویت‌دار فناوری نانوی کشور باشد، روش اجرایی حاضر را اجرا می‌نماید. در این برنامه مأموریت اساتید مدیریت پروژه و راهبری آن برای توسعه محصول جدید می‌باشد.

اهداف
  • جهت‌دهی تحقیقات دانشگاهی اساتید به سمت فعالیت‌های محصول‌محور و کاربردی.
  • ایجاد تمرکز و گرایش تحقیقاتی در اساتید در یک حوزه پلتفرم فناوری.
تعاریف و اصطلاحات

ستاد: منظور، ستاد ویژه توسعه فناوری نانو است.

گرایش تحقیقاتی: زمینه‌ای است که عناوین پژوهشی محقق در آن راستا قرار می‌گیرد. در واقع این مفهوم نشان می‌دهد که محقق در چه زمینه‌ای مطالعات بیشتری انجام داده است و بیشترین و بهترین کارهای تحقیقاتی خود را در کدام حوزه به انجام رسانده است.

پلتفرم فناوری: فناوری که براساس آن، مجموعه‌ای از محصولات قابل تولید است که در پی پاسخ به نیازهای متنوع بازار هستند.

دبیرخانه:به مسئولان و مجریان روش اجرایی حاضر اطلاق می‌شود.

ناظر: مسئول بررسی گزارش‌های پیشرفت و نهایی ارائه شده توسط متقاضی و تطبیق روند انجام کاربر اساس مراحل پیش‌بینی و برنامه زمان‌بندی‌شده.

کمیته ارزیابی: تیمی متشکل از کارشناسان، مشاوران و کارگزاران ستاد که براساس موضوع طرح متقاضی برای بررسی و ارزیابی، انتخاب می‌شوند.

PCT: پیمان همکاری ثبت اختراع (PCT)، یک معاهده بین‌المللی است که امکان حفاظت از اختراع در مجموعه‌ای از کشورها و مناطق مختلف، تنها از طریق ثبت یک درخواست واحد را برای متقاضیان فراهم می‌آورد.

IP5: با افزایش چشمگیر درخواست‌های ثبت اختراع، به‌ویژه در سیستم‌های پتنت معتبر نظیر آمریکا، ژاپن و اروپا، تعدادی از بزرگ‌ترین دفاتر ثبت اختراع، با هدف افزایش همکاری‌ها و هماهنگی در فرآیند ثبت، انتشار و ارزیابی پتنت، اقدام به راه‌اندازی مجمعی تحت عنوان «The Five IP Office» نمودند که امروزه به اختصار، «IP5» نامیده می‌شود.

جایزه و پژوهانه معتبر: جوایز، مدال‌ها، نشان‌ها و پژوهانه‌های معتبر متعددی از جمله جشنواره خوارزمی و رازی در سطح ملی و جایزه مصطفی(ص) و جایزه یونسکو و پژوهانه ­های Horizon Europe در سطح بین‌المللی، در حوزه‌های مختلف وجود دارد که هر یک از آنها بر اساس چشم‌اندازها، اهداف کلان، عینی و برنامه‌های عمل خاصی، تنظیم شده‌اند. در این آیین‌نامه منظور از جایزه و پژوهانه معتبر، مواردی است که دارای روند درخواست و معیار داوری مشخص و رقابتی و به تشخیص ستاد است.

دامنه کاربرد

اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها که حداقل ۵۰ امتیاز از شاخص‌های ارائه شده در جدول ۱ را کسب کنند و آزمایشگاه و زیر ساخت و نیروی انسانی مرتبط برای انجام پژوهش محصول‌محور را داشته باشند، مشمول این روش اجرایی هستند.

جدول ۱- شاخص‌های انتخاب اساتید محصول محور

ردیف شاخص امتیاز
۱* سن زیر ۴۵ سال ۱۵
سن بین ۴۵ تا ۵۰ ۵
۲** موضوع فعالیت یا تخصص در موضوعات ویژه یا اولویت‌دار ۲۰
۳* ثبت پتنت خارجی در IP5 یا PCT ۱۵
ثبت اختراع داخلی ۵
۴ آشنایی با روند توسعه محصول و تجاری‌سازی، شامل یکی از موارد زیر:
  • مدیرعامل یا عضو هیئت مدیره شرکت دانش‌بنیان

  • دارای محصول با تأییدیه نانومقیاس یا فروش دانش فنی

  • انعقاد قرارداد انتقال فناوری

۱۵
۵* دریافت پژوهانه و جایزه معتبر بین‌المللی ۱۵
دریافت پژوهانه و جایزه معتبر ملی ۱۰
۶* سابقه حضور در فهرست سرآمدان علمی ۱۵
انتشار مقاله در یکی از گروه‌های الف، ب یا ج
(بر اساس روش اجرایی حمایت از انتشار مقاله در نشریات منتخب)
۱۰
۷ ارجاع ‌دادن پتنت دیگران به مقالات محقق ۵
مجموع ۱۰۰
 

* تنها امتیاز یکی از این دو شاخص لحاظ خواهد شد.

** عناوین موضوعات ویژه یا اولویت‌دار روی سایت ستاد نانو است.

مسئولیت

مسئولیت اجرای این روش اجرایی بر عهده دبیرخانه است. همچنین مسئولیت نظارت بر حسن اجرای آن، بر عهده رئیس گروه توسعه سرمایه‌های انسانی ستاد می‌باشد.

میزان و نحوه حمایت

تعداد، مبلغ و نحوه حمایت در این روش اجرایی به صورت زیر است:

۱. در سال ۱۴۰۲، حداکثر از ۲۵ استاد با پژوهش­های محصول‌محور حمایت خواهد شد.

۲. سقف حمایت مالی قابل پرداخت مبلغ ۲,۵۰۰,۰۰۰۰,۰۰۰ ریال است که حداکثر در ۴ مرحله، در مدت زمان تفاهم‌نامه (۹ – ۳۰ ماه) به متقاضی پرداخت می‌شود.

۳. حداکثر ۳۰ درصد مبلغ حمایت در ابتدای مرحله اول پرداخت می‌گردد. پرداخت مراحل دوم و سوم منوط به اجرای موفقیت‌آمیز مراحل قبلی و تأیید گزارش آن توسط ناظر است. مبلغ مرحله پایانی در انتهای تفاهم‌نامه و پس از ارائه گزارش نهایی توسط متقاضی و تأیید ناظر، پرداخت می‌گردد.

۴. تعهدات قانونی از جمله بیمه و مالیات مربوط به همکاری، بر عهده متقاضی است و ستاد نانو، هیچ‌گونه تعهدی بابت به‌کارگیری، استخدام و مسائل مرتبط با بیمه و مالیات متقاضی و مجموعه همکار با ایشان ندارد.

۵. موضوع فعالیت متقاضی در این حمایت از لحاظ حقوق مالکیت مادی و معنوی، تضاد منافع، دعاوی و ... نباید هیچ‌گونه مشکل حقوقی و اخلاقی داشته باشد. در صورت وجود چنین مواردی، مسئولیت و حواشی و جوانب این موضوع بر عهده متقاضی بوده و در صورتی‌که در این راستا، جرائم، هزینه یا خسارتی به ستاد نانو وارد شود، جبران این موارد بر عهده متقاضی است.

۶. در صورت دریافت حمایت توسط متقاضی و عدم فعالیت یا عدم پاسخ‌دهی، در راستای تعهدات و توافقات صورت پذیرفته فی‌مابین، متقاضی تا مدت ۵ سال از دریافت هرگونه حمایت تشویقی از ستاد نانو محروم خواهد شد. این محرومیت شامل مواردی که متقاضی با تعهد، تمام تلاش خویش را برای حصول نتیجه مورد انتظار به کارگرفته ولی به دلایل فنی یا مشکلات غیرمنتظره یا کسب‌وکاری، با شکست مواجه شود، نمی‌گردد. مرجع تشخیص این موضوع، دبیرخانه است.

۷. ستاد نانو هیچ‌گونه ادعایی در خصوص حقوق مالکیت فکری و معنوی در خصوص دستاوردهای طرح‌ها به سبب حمایت حاضر ندارد.

۸. استاد حق واگذاری و انتقال موضوع فعالیت خویش را به‌صورت جزئی یا کلی، تحت هیچ عنوانی از عناوین حقوقی، معین و غیرمعین، به اشخاص ثالث ندارد.

۹. حداقل یکی از موارد زیر به‌عنوان خروجی این حمایت، مورد انتظار است:

  • توسعه نمونه اولیه از محصول فناورانه و دارای جاذبه در بازار و تدوین استراتژی توسعه کسب‌وکار
  • خلق دانش فنی و انعقاد قرارداد انتقال فناوری
  • اخذ تأییدیه نانومقیاس
  • ثبت شرکت (در صورت نیاز)
  • ثبت پتنت در یکی از دفاتر IP5 یا PCT

۱۰. با توجه به اینکه این حمایت برای مراحل اولیه توسعه کسب‌وکار است، به درخواست متقاضی و تأیید ناظر، امکان تغییر در محصول وجود دارد. لازم به توضیح است که محصول جدید نیز باید مرتبط با حوزه تخصصی فعالیت متقاضی باشد.

روند اجرایی و انعقاد تفاهم­نامه

مشمولان آیین‌نامه که حداقل ۵۰ امتیاز از شاخص‌های ارائه شده در جدول ۱ را کسب می‌کنند، می‌توانند طرح خود را مطابق پیوست­های شماره ۱ و ۲ در سامانه https://rms.nano.ir ثبت کنند. دبیرخانه برنامه ابتدا براساس شاخص‌های ارزیابی جدول ۱ درخواست متقاضی را ارزیابی می‌کند. در صورت کسب حداقل امتیاز مذکور، طرح متقاضی به کمیته ارزیابی ارسال خواهد شد.

۱. در صورت تأیید طرح در کمیته ارزیابی، قبل از انعقاد تفاهم‌نامه، کلیاتی از نقشه راه و برنامه‌ریزی طرح (جدول فازبندی عملکری) تا دست‌یابی به خروجی‌های مورد انتظار، آماده شده و پیوست تفاهم‌نامه قرار خواهد گرفت.

۲. جدول فازبندی عملکردی، ملاک گزارش دهی و پیشرفت کار خواهد بود و حمایت‌های هر فاز پس از تطبیق گزارش‌های ارسالی با آن و تأیید ناظر، پرداخت می‌شود.

۳. مدت زمان انجام طرح متناسب با شرایط آن بین ۹ تا ۳۰ ماه تعیین می‌گردد. تمدید مدت اعتبار، در صورت درخواست کتبی متقاضی و تأیید ناظر مقدور است.

۴. در صورتی که طرح متقاضی در ارزیابی اولیه دارای نواقصی در بخش کسب و کار، تیم و ... باشد، به مدت ۴-۶ هفته مشاوره محصول، کسب و کار، منابع انسانی، SPA (لیست کردن محصولات مرتبط با پلتفرم فناوری) و ... برای ایشان در نظر گرفته خواهد شد تا آماده ارائه در جلسه کمیته ارزیابی باشد. در صورت تأیید کمیته ارزیابی، تفاهم‌نامه اولیه با متقاضی منعقد می‌گردد تا بر روی انتخاب محصول به قطعیت برسد. تفاهم‌نامه اولیه، حدکثر به مدت ۴ ماه و تا سقف ۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال به‌منظور تمرکز بر روی فعالیت‌های تحقیقات بازار و انتخاب محصول بر اساس نیاز بازار، منعقد می‌گردد. در زمان انعقاد تفاهم‌نامه اولیه، فقط جدول فعالیت‌ها و دستاوردها در ۴ ماه ابتدایی، تهیه و تنظیم می‌شود. در این فاز، انجام فعالیت آزمایشگاهی اجباری نیست ولی در صورت ارائه مستنداتی مبنی بر اثبات فناوری، نتیجه مثبت دارد.

۵. پس از انجام تفاهم‌نامه اولیه، طرح مجدداً ارزیابی شده و در صورت تأیید کمیته ارزیابی، تفاهم‌نامه ثانویه تا سقف ۲ میلیارد ریال منعقد خواهد شد. برای تفاهم‌نامه ثانویه، مجدداً باید جدول فعالیت‌ها و دستاوردهای مورد انتظار، تدوین گردد.

۶. درصورتی‌که بابت تأمین محل استقرار، تأمین تجهیزات و امکانات آزمایشگاهی، ستاد نانو ناچار به پرداخت هزینه شود و یا بر اساس تصمیم ستاد، نیاز به استفاده متقاضی از خدمات، آموزش، منتورینگ و مشاوره توسعه کسب‌وکار وجود داشته باشد، هزینه این موارد نیز به عنوان بخشی از حمایت در نظر گرفته شده برای طرح، منظور می‌گردد.

روند اجرایی این فرآیند در شکل زیر نشان داده شده است.

روند اجرایی حمایت از طرح‌های پژوهشی محصول محور

شکل ۱- روند اجرایی حمایت از طرح‌های پژوهشی محصول محور (دانلود)

 

 

 

 

 

 

اشتراک گذاری: 

نظرات کاربران