مقدمه
این روش اجرایی بر اساس اهداف سند گسترش کاربرد فناوری نانو در افق ۱۴۰۴، ذیل برنامه کلان ۲ با عنوان ارتقای کیفیت علمی و پرورش سرمایه‌های انسانی کارآمد (توسعه سرمایه‌های انسانی و کیفیت علمی) و برای اجرای برنامه عملیاتی حمایت عمومی از تحقیقات فناوری نانو تهیه و اجرا می‌شود.
اهداف
هدف این روش اجرایی، حمایت تشویقی از محققانی است که فعالیت‌های پژوهشی آنها، منجر به انتشار مقالات باکیفیت شده است. این افراد می توانند مطابق مفاد این روش اجرایی از حمایت‌های نقدی و پژوهانه شبکه آزمایشگاهی بهره‌مند شوند.
دامنه کاربرد
این روش اجرایی برای محققانی که از ابتدای سال ۲۰۲۴ در نشریات منتخب، مقاله منتشر نمایند با رعایت شرایط و ضوابط ذکر شده در بند ۶ کاربرد دارد.
تعاریف و اصطلاحات

نشریات منتخب: ستاد توسعه فناوری نانو بر اساس گزارش استنادی نشریات سال ۲۰۲۲ (JCR2022)، تعدادی از نشریات با شرایط زیر را انتخاب و در ۵ گروه «الف»، «ب»، «ج»، «د» و «ه» تقسیم و به عنوان نشریات منتخب معرفی کرده است:

  • نشریاتی برتر بر اساس IF که در دسته‌های موضوعی Web of Science جز ۱۰ درصد نشریات برتر هستند؛
  • همه مجلات با IF بیش از ۱۰؛
  • نشریات معتبری که توسط Nature Index معرفی می‌شوند؛
  • نشریات Q1 ناشران معتبر Nature، Science، ACS و RSC؛
  • نشریات Q1 در دسته‌های موضوعی: Nanoscience & Nanotechnology و چند موضوعی (Multidisciplinary) در زیرمجموعه های: Physics،Chemistry ، Material Science، Engineering؛
  • مجلات ایرانی مختص نانو و مورد حمایت ستاد.

مقاله منتشر شده: مقالاتی هستند که به چاپ نهایی رسیده‌‌اند و دارای شماره صفحه، جلد و DOI می‌باشند. مقالاتی که در مراحل ارسال به نشریه، پذیرش، در حال چاپ (In Press) و دسترسی از روی شبکه باشند، به عنوان چاپ نهایی در نظر گرفته نمی‌شوند.

کمیته‌ علمی داوری ستاد:متشکل از چندین زیرگروه تخصصی شامل استادان و صاحبنظران شاخه‌های مختلف فناوری‌نانو است. اعضای کمیته داوری از اعضای هیئت علمی هستند که حداقل ۱۰ مقاله ISI مرتبط با فناوری‌نانو داشته و مورد تایید ستاد باشند. انتخاب این داوران برعهده گروه توسعه سرمایه‌های انسانی ستاد است.

پژوهانه شبکه آزمایشگاهی: اعتبار خدمات آزمایشگاهی است که برای استفاده از خدمات آزمایشگاه‌های عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی می‌باشد. وبگاه این https://labsnet.ir می‌باشد.

نویسنده مسئول اصلی مقاله: اگر مقاله‌ای بیش از یک نویسنده مسئول داشته باشد، آخرین نویسنده مسئول بر اساس ترتیب نقش نویسندگان، به‌عنوان نویسنده مسئول اصلی مقاله در نظر گرفته می‌شود. در این آیین‌نامه، انتخاب نویسنده مسئول اصلی از بین سایر نویسندگان مسئول با ارسال پیوست ۱ امکان‌پذیر است. لازم به ذکر است نویسنده مسئول خارجی و یا دارای وابستگی سازمانی غیر ایرانی از بین نویسندگان مسئول حذف می‌شود.

دبیرخانه:به مسئولان و مجریان روش اجرایی حاضر اطلاق می‌شود.

مسئولیت

مسئولیت اجرای این روش اجرایی بر عهده دبیرخانه است. همچنین مسئولیت نظارت بر حسن اجرای آن، بر عهده رییس گروه توسعه سرمایه‌های انسانی ستاد می‌باشد.

روش اجرا

مقالاتی مشمول این روش اجرایی هستند که شرایط زیر را داشته باشند:

  • مقاله‌ای که به نام جمهوری اسلامی ایران ثبت شده باشد.
  • مقاله از لحاظ محتوایی در حوزه فناوری‌نانو باشد که این مورد توسط کمیته‌ علمی داوری ستاد بررسی می‌شود.
  • مقاله باید به صورت یک مقاله پژوهشی اصیل باشد. مقالات از نوع Short Communication، Note، Letter و ... مشمول این آیین‌نامه نیستند.
  • فهرست نشریات منتخب به صورت سالانه به روز رسانی شده و از طریق سایت ستاد (https://nano.ir/research-supporting) اطلاع‌رسانی خواهد شد.
  • آخرین مهلت ارسال مقالات منتشر شده در هر سال میلادی برای داوری، ۳۱ اردیبهشت ماه سال شمسی بعدی خواهد بود.(بدین معنی که آخرین مهلت ارسال مقالات سال ۲۰۲۴، ۳۱ اردیبهشت سال ۱۴۰۴ است)
  • ضروری است مقاله مروری یکی از شرایط زیر را داشته باشد:
    • مقاله با درخواست رسمی نشریه، نوشته شده باشد که در این‌صورت ضروری است، نامه یا رایانامه درخواست مجله برای تهیه مقاله مروری، همراه درخواست در سامانه ارسال شود.
    • در قسمت منابع و ماخذ به حداقل ۱۰ مقاله پژوهشی اصیل از کارهای نویسندگان ایرانی مقاله ارجاع داده شده باشد که مستقیماً مربوط به موضوع مقاله مروری باشد. در صورتی که تعداد این مقالات ۵ تا ۹ مقاله باشد، این امکان فراهم شده تا مدارک ارسال شود ولی تشخیص تخصص نویسندگان در حوزه مقاله بر اساس تشخیص کمیته علمی داوری ستاد خواهد بود.

تبصره ۱- همه مقالات محققان رشته‌های ذیل علوم انسانی، اقتصاد و مدیریت که حوزه موضوعی‌شان، فناوری نانو باشد؛ در صورتی که در نشریات دارای IF منتشر شده باشند، مشمول این آیین‌نامه هستند.

فرآیند ارائه درخواست و مدارک لازم

۷-۱- ثبت درخواست داوری مقاله منتشر شده در نشریات منتخب، از طریق سامانه برخط حمایت تشویقی به آدرس rms.nano.ir و توسط نویسنده مسئول اصلی یا نویسنده اول مقاله انجام می‌شود. ستاد برای هر مقاله‌ای که درخواست آن ثبت شده است، کد رهگیری در اختیار درخواست‌کننده قرار می‌دهد تا از آن برای پیگیری وضعیت مقاله استفاده نماید. درخواست بررسی مقاله، فقط از طریق ثبت نام برخط قابل ثبت و پیگیری است و مدارک ارسالی با روش‌های دیگر مانند ارسال رایانامه و بدون کد رهگیری بررسی نمی‌شوند.

۷-۲- برای ثبت درخواست در سامانه برخط، فایل PDF مقاله چاپ شده، موررد نیاز است. ضروری است فایل PDF ارسالی، فایل چاپ نهایی بوده و حاوی شماره صفحه، جلد، DOI باشد. فایل‌های در مرحله In Press بررسی نخواهد نشد.

۷-۳- نویسنده اول برای ثبت درخواست حمایت، ملزم به ارسال تاییدیه نویسنده مسئول اصلی (پیوست ۱) است و در صورتی که نویسنده اول، نویسنده مسئول اصلی هم باشد نیازی به ارسال تاییدیه نیست.

۷-۴- در صورتی که نویسنده/ نویسندگان مسئول مقاله، خارجی بوده و یا دارای وابستگی سازمانی غیر ایرانی باشند، اگر نویسنده اول مقاله ایرانی باشد، می‌تواند درخواست ثبت کند و به عنوان نویسنده مسئول مقاله در نظر گرفته می‌شود. اگر نویسنده اول مقاله نیز ایرانی نبود، اولین نویسنده ایرانی می‌تواند درخواست ثبت کند.

۷-۵- درخواست‌دهنده در هنگام ثبت درخواست موظف است، رایانامه معتبر نویسنده مسئول/ اول که با آن رایانامه دارای کارتابل فعال متقاضی در سامانه rms.nano.ir می‌باشد، ارائه نماید. رایانامه ارائه شده، وسیله شناسایی و ارتباط ستاد با نویسندگان مقاله خواهد بود، لذا در صورتی که رایانامۀ اشتباه یا نامعتبر توسط درخواست‌دهنده ثبت شود، مسئولیت آن بر عهده درخواست‌دهنده خواهد بود.

داوری مقالات
در کمیته علمی داوری ستاد، تنها ارتباط مقاله با فناوری‌نانو بررسی می‌شود. این ارتباط بر اساس شاخص‌های «مهندسی هدفمند، مقیاس کمتر از صد نانومتر و ویژگی‌ها و عملکردهای وابسته به این اندازه» بررسی خواهد شد. لازم به ذکر است که بررسی ارتباط مقاله با فناوری‌نانو تنها بر اساس شواهد و مستندات موجود در مقاله و یا توضیحات تکمیلی مقاله که توسط ناشر به همراه مقاله منتشر می‌شود، انجام می‌گیرد.
نحوه تخصیص حمایت

۹-۱- پس از تایید ارتباط محتوایی مقاله با فناوری­ نانو توسط کمیته‌ علمی داوری ستاد، مقاله حمایت می‌شود که در این روش اجرایی مبلغ حمایت تشویقی به نویسنده مسئول اصلی و نویسنده اول مقاله تعلق می‌گیرد. نحوه تخصیص مبلغ حمایت تشویقی بر اساس گروه مجله و نقش نویسنده بر اساس جدول ۱ است.

جدول ۱- مبلغ حمایت تشویقی مقالات منتشر شده در گروه‌های مختلف نشریات منتخب و سقف تعداد مورد حمایت ۲۰۲۴

گروه

مجموع حمایت از مقاله(ریال)

نویسنده مسئول اصلی

نویسنده اول

سقف تعداد مورد حمایت ۲۰۲۴

حمایت نقدی(ریال)

اعتبار شبکه آزمایشگاهی(ریال)

حمایت نقدی(ریال)

الف

۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰

۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰

۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰

۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰

نامحدود

ب

۳۰۰,۰۰۰,۰۰۰

۸۰,۰۰۰,۰۰۰

۱۴۰,۰۰۰,۰۰۰

۸۰,۰۰۰,۰۰۰

نامحدود

ج

۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰

۳۰,۰۰۰,۰۰۰

۴۰,۰۰۰,۰۰۰

۳۰,۰۰۰,۰۰۰

نامحدود

د

۳۰,۰۰۰,۰۰۰

۱۰,۰۰۰,۰۰۰

۱۰,۰۰۰,۰۰۰

۱۰,۰۰۰,۰۰۰

۸۰۰

ه

۱۵,۰۰۰,۰۰۰

۷,۵۰۰,۰۰۰

-

۷,۵۰۰,۰۰۰

نامحدود

 

۹-۲- برای مشخص‌شدن نویسندگان مشمول حمایت مقاله، نویسندگانی که ایرانی نبوده یا وابستگی سازمانی موسسات ایرانی ندارند، از نویسندگان مقاله حذف می‌شوند.

تبصره ۲- اگر نویسنده اول و اصلی یک نفر باشد، نویسنده دوم حمایت نویسنده اول را دریافت می‌کند.

۹-۳- براساس بند ۷-۴، در صورتی که نویسنده/ نویسندگان مسئول مقاله، خارجی بوده و یا دارای وابستگی سازمانی غیر ایرانی باشند، اولین نویسنده ایرانی به عنوان نویسنده مسئول اصلی می‌تواند درخواست ثبت کند. دومین نویسنده ایرانی با وابستگی سازمانی ایرانی در صورت وجود، به عنوان نویسنده اول خواهد بود.

۹-۴- در صورتی که با حذف نویسندگان خارجی، مقاله تنها یک نویسنده ایرانی داشته باشد که این نویسنده نیز نقش نویسنده مسئول نداشته باشد، حمایت نویسنده مسئول اصلی مقاله به ایشان تعلق می‌گیرد.

تبصره ۳- مبلغ حمایت تشویقی مقاله چاپ شده در نشریه گروه «الف» یا «ب» که یک نویسنده ایرانی نقش «نویسنده مسئول» یا «نویسنده اول تا پنجم» نداشته باشد، ولی حداقل یک نویسنده ایرانی با نقش نویسنده ششم تا دهم داشته باشد، مبلغ حمایت یک گروه پایین‌تر (بر اساس جدول ۱) و اگر یک نویسنده ایرانی با نقش نویسنده یازدهم به بعد داشته باشد، حمایت دو گروه پایین‌تر (بر اساس جدول ۱) برای مقاله در نظر گرفته خواهد شد.

تبصره ۴- در صورتی که نشریۀ منتشرکنندۀ مقالات نانویی محققان رشته‌های ذیل علوم انسانی، اقتصاد و مدیریت از مجلات منتخب نباشد، مبلغ حمایت تشویقی بر اساس حمایت گروه «ه» پرداخت خواهد شد.

تبصره ۵- حمایت نقدی مقالات مروری مشابه مقاله پژوهشی اصیل است ولی به این مقالات اعتبار شبکه آزمایشگاهی تعلق نمی گیرد.

پیوست‌ها

 

 

 

اشتراک گذاری: 

نظرات کاربران